Let's win together

Nätverket som ska locka fler kvinnliga elittränare

För två år sedan bildades nätverket EPOS med två tydliga mål: Att öka jämställdheten inom idrotten och få fler kvinnliga ledare och tränare på elitnivå.

– För att ändra kulturer och strukturer gäller det att kunna ta tydliga beslut och här kan de som beslutar i klubbarna och förbunden arbeta tillsammans och lära av varandra, säger Karin Torneklint, generalsekreterare för EPOS. 

Det var några av svensk idrotts största och mest framgångsrika specialidrottsförbund och föreningar som tillsammans med Sundström Safety startade nätverket EPOS 2021: Svenska Friidrottsförbundet, Svenska Skidförbundet, Djurgårdens IF, IFK Göteborg och Malmö Redhawks. Senare har också RF-SISU Västra Götaland anslutit.

Nätverkets namn står för Equality in memory of Per O Sundström, efter den tidigare vd:n och grundaren för Sundström Safety som hela sitt liv kämpade för allas lika värde.

– EPOS är ett projekt där vi tillsammans med klubbar och förbund hjälper kvinnliga ledare att ta steget till att bli tränare eller ledare även på elitnivå. Det känns oerhört bra att vara en del av att skapa en miljö där alla känner att de kan förverkliga sina drömmar oavsett vad de har för bakgrund eller kön, beskrev Ivan Sundström, son till Per och styrelseordförande i Sundström Safety, nätverket då.

EPOS generalsekreterare Karin Torneklint har lång erfarenhet av ledarskap på elitnivå då hon var förbundskapten för friidrottslandslaget i åtta år och sedan 2021 är sportchef på Svenska Bandyförbundet. Hon har sett ett stort engagemang från de medverkande.

– Jag tycker att det finns en stor fördel i att gå ihop i ett nätverk där de som driver klubbarnas olika projekt medverkar. När vi träffas är det tydligt att det inte bara handlar om de kvinnliga elitcoacherna, utan det handlar också om besluten som klubbarna fattar i olika frågor, säger hon.

–Vi lär oss mycket av varandra och kan också på ett positivt sätt bli varandras dåliga samveten. Alla förstår att det inte räcker med att bara vara med för att göra skillnad, utan att de själva också behöver göra något. Alla får möjlighet att dela med sig av tankar och erfarenheter om projekten de driver på respektive håll och de viktiga beslut som tas inom sina organisationer.

ISP:s Pernilla Milton har en nyckelfunktion då hon koordinerar all kommunikation för EPOS.

– Det är ett roligt uppdrag eftersom syftet med nätverket är så bra. Vi har tillsammans med föreningarna och förbunden som är anslutna till EPOS arrangerat årliga träffar både i Lagan, där Sundström Safety har sitt huvudkontor och i samband med Lidingöloppet. Dessutom har vi styrgruppsmöten och ordnar föreläsningar. Den senaste med hockeytränaren Jessica Campbell lockade över 150 deltagare digitalt, vilket är väldigt kul, säger Milton.

Läs mer om EPOS på epos-srsafety.com

Följ oss på sociala medier: